„ZDROWY TALERZ” – warsztaty z dietetykiem

 12 kwietnia uczniowie klas siódmych i szóstej brali udział w warsztatach przygotowanych przez studentki z Koła Naukowego Dietetyków Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Uczniowie dowiedzieli się, jak powinien wyglądać zdrowy posiłek, ile, jakich składników żywieniowych musi znaleźć się w naszych posiłkach, ile powinniśmy ich zjadać w ciągu dnia. Pani Paulina Pobłocka i Sandra Szymanek zwróciły uwagę na fakt, jak istotne w naszej diecie jest śniadanie. Powinno ono stanowić 25% zapotrzebowania energetycznego, czyli aż ¼ kalorii zjadanych w ciągu dnia powinna pochodzić z porannego posiłku.

 Dietetyczki zwróciły uwagę na to, byśmy czytali etykiety znajdujące się na produktach żywieniowych. Panie odszyfrowały trudno brzmiące nazwy, które znajdują się na opakowaniach i wyjaśniły, jak nie dać oszukać się producentom żywności, którzy ukrywają zawartość cukru, np. pod nazwą: syrop glukozowo-fruktozowy.

 Uczniowie w czasie zajęć układali menu wybranego posiłku, zwracając uwagę na ilość produktów i ich kaloryczność.

 Jolanta Schneider